Gk Questions With Answer

Dear Aspirants, Here we provide most important Gk question with answer on city near River of India which are important General Knowledge for all compitive examination like Railway NTPC,Group D,SSC,UPSC,Banking etc.

1 Agra is Situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b) Alkananda

(c)Saryu

(d)Ganga

Ans- (a)Yamuna

2. Badrinath is Situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b)Alakananda

(c)Saryu

(d)Ganga

Ans- (b)Alakananda

3. Ayodhya is situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b)Alkananda

(c) Saryu

(d) Ganga

Ans-(c) Saryu

4. Kolkata is situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b)Alkananda

(c) Saryu

(d) Hugli

Ans-(d) Hugli

5. Allahabad is situated on the river bank of

(a) Ganga –Yamuna

 (b) Alkananda–Ganga

 (c) Sam –  Yamuna

 (d) Ganga  Krishna

Ans-(a) Ganga –Yamuna

6. Delhi is situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b)Satlej

(c) Brahmaputra

(d) Ganga

Ans-(a)Yamuna

7. Frojpur is situated on the bank of

(a) Tapti

(b) Alkananda

(c) Satluj

(d)Jhelum

Ans-(c) Satluj

8. Haridwar is situated on the river bank of

(a)Yamuna

(b)Alkananda

(c)Saryu

(d)Ganga

Ans- d) Ganga

9. Kanpur is Situated on the river bank of

(a) Yamuna

(b) Ganga

(c) Saryu

(d) Narmada

Ans-(b) Ganga

10. Kurnool is situated on the river bank of

(a)Alkananda

(b)Chambal

(c)Tungabhadra

(d)Narmada

Ans- c)Tungabhadra

11.Talcher is situated on the river bank of

(a) Tapti

(b) Mohanadi

(c) Satluj

(d) Brahmaputra

Ans-(b) Mohanadi

12. Patna is situated on the river bank of

(a)Jhelum

(b)Ganga

(c)Brahmaputra

(d)Narmada

Ans- Ganga

13. Srinagar is situated on the river bank of

 (a) Yamuna

(b) Subamarekha

(c) Jhelum

(d) Ramaganga

Ans-(c) Jhelum

14. Surat is situated on the river bank of

(a) Narmada

(b) Subamarekha

(b)Jhelum

(d) Tapti

Ans-(d) Tapti

15. Varanashi is situated on the river bank of

(a)Ganga

(b) Budhabalang

(c)Godavan

(d)Tapti

Ans-(a)Ganga

16. Ludhiana is situated on the river bank of

(a)Narmada

(b)Krishna

(c)Satluj

(d)Sabamal

Ans-(c)Satluj

17. Hyderabad issituated on the river bank of

(a)Betwa

(b)Gomati

(c)Musi

(d)Kaveri

Ans- Musi

18. Vijaywada is situated on the river bank of

(a)Sipra

(b)Krishna

(c)Bhama

(d)Kaveri

Ans-(b)Krishna

19. Jounapur is situated on the river bank of

(a) Mahanadi

(b) Krishna

(c) Gomti

(d)Jhelum

Ans-(c) Gomti

20. Barelli is situated on the river bank of

(a) Ram Ganga

(b) Yamuna

(c) Saraswati

(d) Kaveri

Ans-(a) Ram Ganga

21.Tiruchilapali  is situated on the river bank of

(a) Sipra

(b) Krishna

(c) Cauvery

(d) Brahmaputra

Ans-(c) Cauvery

22.Uijjain is situated on the river bank of

(a) Sipra

(b)Krishna

(c) Bhima

(d) Kaveri

Ans-(a) Sipra

23.Lucknow is situated on the river bank of

(a) Gomti

(b) Chambal

(c) Tapti

(d) Satiuj

Ans-(a) Gomti

24. Gauhati is situated on the river bank of

(a) Tungabhadra

(b) Brahmaputra

(c) Ramganga

(d) Subarnarekha

Ans-(b) Brahmaputra

25.Dibrugarh is situated on the river bank of

(a) Ganga

(b) Krishna

(c) Brahmaputra

(d) Yamuna

Ans-(c) Brahmaputra

26.Jabalpur is situated on the river bank of

(a)Narmada

(b)Brahmani

(c) Godavari

(d) Baitarani

Ans-(a)Narmada

27.Kota is situated on the river bank of

(a) Chambal

(b) Krishna

(c) Satluj

(d) Kaveri

Ans-(a) Chambal

28.Cuttack is Situated on the river bank of

(a) Subamarekha

 (b) Brahmani

(c) Brahmaputra

(d) Mahanadi

Ans-(d) Mahanadi

29.Nasik is situated on the river bank of

(a) Chambal

(b) Krishna

(c) Godavari

(d) Gomti

Ans-(c) Godavari

30.Sambalpur is situated on the river bank of

(a) Mahanadi

(b) Rusikulya

(c) Batarani

(d) Brmmani

Ans-(a) Mahanadi

31.Srirangapattnam is situated on the river bank of

(a) Chambat

(b) Krishna

(c) Satluj

(d) Kaveri

Ans-(d) Kaveri

32.Mathura is situated on the river bank of

(a) Narmada

(b) Tapti

(c)Yamuna

(d) Saryu

Ans-(c)Yamuna

33.Jamshedpur is situated on the river bank of

(a) Subamarekha

(b) Tuhgabhadrs

(c) Ranganga

(d) Bramaputm

Ans-(a) Subamarekha

34.Ahmadbad is situated on the river bank of

(a)Kaveri

(b)AIakananda

(c)Sabarmati

(d)Must

Ans- C) Sabarmati

35.Rourkela is situated on the river bank of

(a)Mahanadi

(b)Brahmani

(c) Baitarani

(d)Rusikulya

Ans-(b)Brahmani

You can read also: